Adatvédelmi tudnivalók: Az Európai Uniós rendeletnek megfelelő új adatvédelmi tájékoztatót vezettünk be. Regisztrált felhasználóink e-mailt kaptak a regisztráció megerősítéséről. Hírlevélre feliratkozott felhasználóink e-mailt kaptak a feliratkozás megerősítéséről. A megerősítés a legközelebbi belépéskor is elvégezhető. Május 25-től, a HTTP-sütik elfogadása során rendelkezhetnek úgy, hogy a Google csak titkosított IP-címet kapjon oldalunktól. (Ebben az esetben nincs lehetőség a hirdetések testre szabására.) Cégünk alkalmazza az európai rendeletnek megfelelő szervezeti és adatbiztonsági előírásokat.

CCT LED szalagok, és vezérlés

CCT LED szalagok, és vezérlés
A CCT egy új, még aránylag ismeretlen fogalom a világítástechnikában. Ez azonban változni fog, egyre többen fedezik fel ennek az új technológiának az előnyeit. Lássuk is, miről van szó:

A világítás fontos szerepet játszik mindennapi életünkben. A sötétedés utáni időszak első részében is fent vagyunk, a vacsoránál, az esti időszakban éljünk nagyrészt családi, baráti életünket is. Fontos, bár szinte észrevétlen eleme ezeknek a fények - és ezek színhőmérséklete is. 

Miért? Ez egy minden fényforrásra jellemző adat, ami gyakorlatilag azt határozza meg, hogy az milyen színérzetet kelt. A hagyományos lámpáknál a fény az izzószál izzásából keletkezik, így ez meleg fehér fényt eredményez. Ez a led világítás megjelenéséig alapvető volt, nagyrészt senki sem foglalkozott ezzel. Azonban az első generációs Ledes lámpák a korai technológia miatt alacsonyabb színhőmérsékletű, ún. hideg, kissé kékes fénnyel világítottak, ami természetellenesen hatott. Sokan ezért idegenkedtek az új típusú világítótestektől. 

Szerencsére, 2021-ben ezen már túl vagyunk, a gyártók többféle megoldással szolgálnak, általánosan elterjedtek, és a leggyakoribbak is egyben a kb. 3600 Kelvin-es, ún, meleg fényű világítótestek. 

A LED szalagok egyik új hullámos képviselői a CCT LED szalagok.

Nevét a "Changeable Color Temperature LED strip" elnevezésből kapta, azaz „változtatható színhőmérsékletű LED szalagok” . 

Technikailag ezeknél a 3 eres bekötésű szalagoknál egy tokozatba 2 chippet helyeztek el, egy 3000 és egy 6500 Kelvineset. Egy CCT led vezérlő segítéségével tudjuk szabályozni a szalag színhőmérsékletét akár meleg, napfény, vagy hideg színhőmérsékletek közötti sávban. 

cct led szalag tekercs - pannonled.hu

A Pannon Led CCT szalagjai 12 voltos rendszerűek, és a Pannon LED forgalmazásában kapható MILIGHT CCT vezérlővel irányítható.

Főbb adatok: 

  • Feszültség: 12 volt
  • Fogyasztás: 12 Watt / méter 
  • Chipp szám: 60 LED / méter  
  • NYÁK lap szélesség: 10 mm
  • Fényáram erőssége: 900 Lumen / méter

Hangulatnak megfelelő világítás

Korábban nem sok lehetőségünk volt a fények szabályozására. Vagy bekapcsoltunk egy hagyományos lámpát, vagy ki. Ennél a különleges led világításnál már kinyílnak a lehetőségek, egész más tónusa van egy hidegebb fénynek, mint egy sárgább árnyalatnak, érdemes ezzel kísérletezi othonunkban is. Főleg, hogy a nemrég indult lakásfelújítási program keretében sokan a világítás megújítását is tervbe veszik, néhány szép, jól kiválaszott stukkóval, láthatatlan kapcsolókkal variálva, egyedibb otthonunk lehet. 

Néhány hasznos információ: 

Általában 3 alap típusú fénnyel találkozunk, ezek közül az első a: 

  •  Meleg fehér

2 700 – 3 500 Kelvin tartományban meleg fehér fényről beszélünk (warm white)Ez áll legközelebb a hagyományos izzó fényéhez, kellemes, enyhén sárgás, illetve egészen világos narancsárga-pirosas fénye van. A 3000 K értéknél melegebb színhőmérsékletű izzókat tehát olyan helységekbe ajánljuk, ahol szeretnénk egy kicsit pihenni, kikapcsolódani.

Éppen ezért ajánlottak hálószobába, nappaliba vagy gyermekszobába. Ezeknek az izzóknak a fénye az adott helységet nagyon kellemessé tudja varázsolni, nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy fárasztja a szemet ezért nem ajánlatnosak munka végzéshez ill. olvasáshoz.

  • Nappali fehér

A nappali fehér (daylight white) színhőmérsékletű izzók fénye fehér vagy kékes színű. Ez a szín áll legközelebb a nappali fényhez. Ez 4500 - 6500 K értéket jelent. Ez a fény legjobban ajánlatos munkatevékenységhez vagy éppen tanuláshoz. Ezeknek a fénye hidegebb - nem fárasztja a szemet.

Ideális fürdőszobákba, ahol szükséges erősebb, világosabb fény, tehát magasabb Ra értékkel, amelyet elsősorban a hölgyek fogják nagyra értékelni, pl. sminkelésnél. Ajánlatos továbbá konyhába, ahol fontos hogy a konyhapult vagy az étkező asztal megfelelően legyen megvilágítva. De használható iroda helységben, műhelyben, raktár helységben vagy olyan helyeken ahol nincs elegendő nappali fény pl. előszoba, pince, WC stb.

Magasabban lévő helységekbe választhat 5000 k vagy nagyobb értékű izzót is. A hagyományos nappali fénynek beborult égbolt esetén 7000 K az értéke, így nem kell attól tartania, hogy ez a színhőmérséklet akár túl sok lenne. 

fehér szín magasabb árnyalatai növelik a munka hatékonyságot.  

A hidegebb, kékes fények tisztaság látszatát és modern benyomást keltenek. Ha szeretne tompítani a hideg fényen, azt a sárga melegebb árnyalatával éri el.   

színhőmérséklet - pannonled.hu

  •  Hideg fehér

Hideg fehér (cold white) értéke 6500 - 9000 K. 

Beltérben nem ajánlatos 7000 K feletti értéket választani, mivel túlzottan hideg a fénye, színe kék és az emberi szemnek eléggé kellemetlen is lehet. Ezért inkább ipari helységekbe vagy egészségügyi intézményekba ajánlatosak.